woensdag 26 oktober 2011

Jack Vreeke - 7 Art Cars

Zaaltekst bij de tentoonstelling Jack Vreeke "7 Art Cars" in deWillem3, Vlissingen 2010

Jack Vreeke (1942) is bijna een alleskunner te noemen, de diversiteit van zijn oeuvre is opvallend. Hij is niet gebonden aan een bepaalde techniek, medium of onderwerp. Objecten, installaties, grafiek, schilderijen, cartoons en sculptuur passeren allemaal de revue. Naast kunstenaar is Jack Vreeke betrokken bij/oprichter van het Kunstkaartenmuseum, zijn Bureau voor Naïeve Kunst, het Hilarisch Astrolarium, Kunsthal Weert, zijn eigen Kunstuitleen en was hij docent op de Fontys Hogeschool Eindhoven.

Een bericht op de radio over de invoering van de nieuwe kentekenplaten met drielettercombinaties was de inspiratie voor hem om weer een geheel nieuwe weg in te slaan: het idee voor zijn eerste Art Car was geboren.
In het radiobericht werd vermeld dat veel drieletterige woorden en afkortingen, om begrijpelijk redenen, niet in de nieuwe kentekenplaten zouden voorkomen. De Typical Dotch Art Car (2007) ontstond toen Jack Vreeke ging proberen om zo veel mogelijk van deze ‘kenteken’woorden op een auto te passen. Na de aankoop van een groot aantal oude kentekenplaten bleek helaas dat er geen klinkers op voorkwamen. Hierdoor moest de kunstenaar zijn aanvankelijke idee opgeven. Desalniettemin waren er nog legio mogelijkheden over. Hij bouwde, met een steekwagentje als basis, een vereenvoudigd model van de Topolino uit 1935 na en met veel fantasie wist hij alsnog een auto vol met woorden uit de platen te toveren. Bijna direct na voltooiing werd zijn Art Car genomineerd voor de Nederlandse Designprijs 2007 en stond de Typical Dutch Art Car op de World's Best Design Exhibition in Seoul.

De Art Car’s die Vreeke maakt zijn geen hoogstandjes van autotechniek, de eerste vijf hebben zelfs geen (werkend) stuur. Het zijn vooral experimenten in het hergebruik van materialen en voorwerpen en de nieuwe betekenis die daaraan verleend wordt door deze in de vorm van een auto te presenteren.

De nu in Weert woonachtige kunstenaar is al lang geen onbekende meer in Vlissingen. In de jaren ’80 en ‘90 presenteerde hij al een aantal grote installaties hier in de stad, zoals de ‘Aangespoelde potvis’, ‘Een paard voor de Ruyter’ en de ‘Zeeuwmeeuw’.

Nu is hij wederom uitgenodigd om hier zijn serie Art Car’s te exposeren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten